Därför ska du ha en hemförsäkring

En hemförsäkring är precis vad det låter som, en försäkring för hemmet. Om något händer, exempelvis att en brand uppstår, är man väldigt illa ute om man inte har en hemförsäkring. Men det behöver inte vara så dramatiska saker som kan inträffa för att en hemförsäkring kan vara bra att ha.

Varför ha hemförsäkring som student?

Är du en ”fattig student” och bor i en studentlägenhet eller hyr du en lägenhet i andra hand? Då bör du ha en hemförsäkring. Om det blir inbrott, du får din cykel stulen eller om det i värsta fall uppstår en brand som förstör alla dina ägodelar, är hemförsäkringen ditt skydd. Se till att ordna hemförsäkring oavsett om du bor i egen lägenhet eller hyr en liten studentlya. Genom att jämföra hemförsäkring för dig som student slipper du betala för mycket för hemförsäkringen och du kan därmed sova lugnt.

Försäkra dig mot brand på andra sätt

Förutom hemförsäkringen finns det flera sätt att försäkra sig mot just brand. Exempelvis är det bra att se till så att man har fungerande brandsläckare och brandvarnare hemma. Om du bor högt upp kan det även vara bra att införskaffa en brandstege så att du lätt kan ta dig ut och slipper förlita dig på den enda utgången som finns. Många omkommer nämligen när de försöker ta sig ut ur en byggnad då trapphuset oftast är rökfyllt. Därför bör man hålla sig i sin lägenhet om det börjar brinna och istället försöka ta sig ut på andra sätt än via trapphuset om man bor högt upp. Dessutom vet man aldrig hur det ser ut längre ner i ett trapphus och eftersom röken stiger uppåt blir det svårt att avgöra var elden är då sikten är dålig och röken gör att det sticker i ögonen. Men att vara kvar i sin lägenhet när det brinner i byggnaden kan för många vara en otänkbar tanke där och då. Överlevnadsinstinkten gör att de flesta vill försöka ta sig ut på ett eller annat sätt. Men att hoppa från en hög byggnad är inte heller ett alternativ och det är då en egen brandstege är bra att ha. Man har trots allt bara glädje av en hemförsäkring om man själv är vid liv.