Vanligaste orsakerna till brand i hemmet

När en bostad brinner är det en enorm katastrof för personer och familjer som drabbats. Oersättliga minnen går förlorade vilket strör ytterligare salt på såren. Även om en försäkring täcker majoriteten av kostnaden av en brand går det inte att ersätta arvegods eller familjealbum. Många av bränderna som inträffar i ett hem uppstår på grund av glömska eller slarv men det är ganska enkelt att förebygga de flesta brandriskerna.

Köket är en stor fara

Tiotusentals bränder i bostäder inträffar årligen i Sverige. Ungefär var tredje brand uppstår i köket och den vanligaste orsaken till branden är spisen. Många tror att levande ljus orsakar flest bränder men det är slarv med glömda spisar eller tekniska fel som är den vanligaste orsaken. Ett bra sätt att förhindra spisbrand är att investera i en spisvakt. Denna lilla apparat kan upptäcka en brand och bryta strömmen till spisen eller larma omgivningen. Enklast är att alltid hålla uppsikt över spisen när den används och se till att den är avstängd ordentligt när den inte används.

Sätt dig i säkerhet

Det är alltid viktigt att sätta dig och din familj i säkerhet om en brand startar som du inte klarar att släcka själv. Detta är särskilt viktigt för seniorer som kanske inte kan utrymma lika snabbt. Se också till att stänga innerdörrar samt ytterdörren på vägen ut för att förhindra att branden sprider sig. Att se över brandsäkerheten i ditt hem är oerhört viktigt men det är också rekommenderat att vara lika noga med din ekonomi. Elkostnaden för ett hushåll är en stor utgift som du kan minska genom att dels reducera din elanvändning men också genom att använda jämförelsetjänsten hos Byt Elbolag. Här kommer du snabbt och enkelt kunna jämföra de olika elavtalen för att få bästa pris. När du byter till ett billigare elbolag kan du spara flera tusen kronor per år. Hos Byt Elbolag kommer du lätt att kunna hitta det elbolag som passar dig och din ekonomi bäst. Du kan dessutom byta till ett nytt elbolag samt teckna ditt nya elavtal direkt online.

Elektroniska produkter

Uppladdningsbar elektronik har blivit en vanligare brandrisk som behöver uppmärksammas. Både batterier samt laddare kan starta en brand och det gäller även nya mobiler. Undvik att ladda din surfplatta eller mobil över natten även om det känns säkert och bekvämt. Om du måste ladda över natten se till att din brandvarnare fungerar som den ska och att du laddar på hårt underlag. Det gäller att ladda din elektronik så brandsäkert som möjligt och se till att laddaren inte har trasiga sladdar. Även annan elektronik kan starta bränder såsom tv-apparater, diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner. Se till att din tv är avstängd när du inte använder den. Om du har en tv i sommarstugan är det viktigt att dra ur sladden när du inte är där. Undvik att använda tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin under natten. Det finns alltid en brandrisk med elektronik (även om den är väldigt liten) och det är därför viktigt att du är närvarande när du använder elektroniska maskiner.