Rätt installerad el för att undvika bränder

När du renoverar hemma eller när du bygger nytt så innebär det för det mesta någon form av eldragning. Då är det extremt viktigt att det görs rätt och att det utförs av en fackman, nämligen en behörig elektriker. I annat fall kan eldsvåda uppstå och då får du inte ut ett ruttet öre på försäkringen, det vill säga om du själv eller någon annan har gjort installationen utan behörighet.

Rätt belysning på rätt ställe ger också lägre elkostnader

Det är inte bara eldragningen i sig som är viktig – även var belysningen och apparaterna sitter och hur de används spelar roll. Därför kan det vara klokt att rådfråga en elektriker innan jobbet görs så att du även får ner energiförbrukningen. Dessutom gäller det ju att använda det bästa elavtal du kan hitta just för dina behov och där du bor. Det förutspås att elen kommer att bli betydligt dyrare i framtiden och att elpriserna kommer gå upp avsevärt. Teckna därför ett elabonnemang som lönar sig i längden.

Hopkopplande av gamla ledningar

Ge dig aldrig på att koppla ihop gamla elledningar eller mixtra med elen själv. Detta gäller naturligtvis även behöriga fackmän. I värsta fall kan det slå bakut på dig själv och orsaka eldsvådor och bränder. Var elden ofta startar beror på men inte sällan handlar det om att den uppkommer i köket eller i någon lamparmatur, kanske även i julbelysningen. I vissa fall kan de även uppkomma på grund av att timern är fel installerad och det uppstår någon slags kortslutning. Det har hänt flera gånger att folk lämnat sin timer på och begett sig hemifrån för att senare komma hem till ett nedbrunnet hus.

Var försiktig var du spikar

Visste du att ett så simpelt felsteg som att spika upp en tavla med en spik som råkar fastna i en elledning kan leda till bränder? Faktum är att det förekommit flera gånger, eftersom man kan spika för djupt eller använda en för lång spik eller skruv. Därför kan det vara en smart idé att använda speciella krokar med fiskelina att hänga upp tavlorna med så slipper du till och med spika överhuvudtaget. Om du har stuckaturer eller liknande i taket eller på väggen kan du enkelt hänga upp tavlor på det här sättet och även slippa fula hål i väggarna, något som kan orsaka att du inte får tillbaka depositionen eller att din hyresvärd blir irriterad. Kolla var elledningarna går innan du börjar spika upp hyllor och liknande saker på väggen.