Bygg din egen eldstad i plåt

Det finns få saker som höjer mysfaktorn i din trädgård lika mycket som en fin och vacker eldstad. En eldstad ser inte bara till att bringa värme, utan är också en källa till ljus och blir en perfekt plats att samlas på under höstens mörkare kvällar. Marknaden erbjuder ett stort utbud av olika typer av eldstäder att välja mellan, där allt från material till form och färg varierar. Att hitta en som man tycker om är således inte svårt, men vill du ha en som är unik och som sticker ut ur mängden är det bättre att bygga en egen.

Kan man bygga en eldstad själv och vad är det som behövs? Svaret på den första frågan är ja. Det går absolut att bygga en eldstad själv och här är det vanligast att använda sig av material som plåt. Den enklaste och snabbaste eldstaden bygger du i form av en tipi, där du använder dig av trekantiga plåtar och gängade stänger. Vill du inte designa plåtarna själv går dessa att köpa färdiga och redo att sättas ihop, men har du en unik design i åtanke rekommenderar vi att du vänter dig till en professionell plåtslagare istället. Byggfirman https://norrmalmsplat.se/ hjälper dig när du vill skapa vackra plåtdetaljer till ditt tak, renovera plåttak eller bygga din egen eldstad.

Så kommer du igång

På internet kan du hitta många olika ritningar och förklaringar som beskriver hur du sätter ihop och bygger din egen eldstad. Beroende på design kan svårighetsgraden variera väldigt kraftigt. Vi har tagit fram en av de enklaste designer som fortfarande blir ett fantastiskt fint tillskott i trädgården och som ger dig en öppen eld där du kan värma dig eller grilla marshmallows.

Du behöver

  • Grov järnplåt på ca 4 mm. Kapa och skär ut två stycken sidor som båda mäter 55 x 120 cm. Därefter skär du ut en botten med mått på 55 x 55 cm.
  • 100 cm gängad stål på ca 10 mm. Stålen använder du för att kapa ut fem stycken stänger på 7 cm. Här ska du använda resterande stål till att kapa tre stycken hållare till botten med mått 14, cm, 30 cm och 46 cm.
  • Sammanlagt kommer du vara i behov av ca 40 stycken muttrar med mått på 10 mm, såväl som 40 stycken brickor med mått 2 x 10,5 x 20 mm.
  • Blocknyckel/hylsnyckel 17 mm.

Skära själv eller anlita plåtslagare?

Att bygga eldstad själv innebär inte per automatik att du måste göra hela grovjobbet från start. Du kan med fördel vända dig till en plåtslagare för att få hjälp att skära ut alla skivor och skapa fina och ordentliga borrhål. På så sätt slipper du den jobbigaste delen som kräver kunskap och rätt typ av verktyg och kan istället bara skruva ihop eldstaden med alla dina delar. Att anlita en plåtslagare för uppgiften kostar och därför är det många som väljer att göra det själv. Det går naturligtvis lika bra, men kom ihåg att vara noggrann.