Husbränder

Brandvarnare i flera rum, brandfilt och brandsläckare bör finnas i varje hem, oavsett om det är lägenhet eller hus. Utöver detta ska du ha tänkt igenom vad du ska göra i olika situationer om en brand uppstår. Har du små barn hemma är det viktigt att se till att de har information som är anpassad efter deras nivå.

Det är lätt att man fokuserar på levande ljus när det gäller brandsäkerhet i hemmet, men faktum är att det är vanligare med kvarglömda grytor på spisen, elfel och brand på grund av dåligt underhållen skorsten. Förutom att använda elektriska ljus framåt jul bör du definitivt överväga att ha en timer på spisen om du vet med dig att du lätt kan bli distraherad.

Anlagda bränder är också en brandorsak som kommer högt på listan över orsaker till husbränder. Här kan det förstås handla om ren illvilja från någons sida, men det kan också handla om försäkringsbedrägerier.

Rökning ska heller inte underskattas när man talar om brandsäkerhet – rökning i sängen eller soffan samtidigt som man råkar slumra till kan lätt bli en dödsfälla och det sker tyvärr ofta. Detta är faktiskt den vanligaste orsaken till bränder då utgången också är dödlig.