Brandfaror i badrummet

Oavsett om man har dusch, badkar eller bara en toalett finns det troligen ett par saker i badrummet som är brandfarliga. Många har inte koll på att en så klassisk sak som raklödder eller hårspray kan vara riktigt riskabelt att hantera samtidigt med eld eller bara vanliga tända lampor.

Vanliga brandfaror

Alla vet att saker som tända ljus, cigaretter och liknande kan starta bränder. Men alla har inte lika stor insikt i att till exempel hårspray eller deodorant kan börja brinna av en gnista. Det kan antingen vara själva vätskan, eller gasen i flaskan som börjar brinna. Även handsprit kan ta eld och det av en så liten sak som statisk elektricitet.

Saker som kan skadas vid en brand

Oavsett om man har snygga duschväggar eller ett badkar kan det ta skada av en brand. Exakt hur mycket som skadas beror på hur stor brand det är tal om men även mindre bränder med stor rökutveckling kan skada mycket. När det gäller just duschväggar och porslin tenderar de att vara mer känsliga för värme än för rökpartiklar. Ofta kan man bara torka av glas och emalj efter en brand, men däremot kan glas spricka eller sprängas om det blir för varmt. I dag är de flesta duschväggar och duschkabiner tillverkade i säkerhetsglas, vilket gör att de splittras till små, icke vassa bitar, istället för att bli vassa skärvor.

Vilka skydd finns det?

Det är klokt att hålla lite koll på vilka ämnen man har i badrummet och på förpackningarna står det alltid om de är brandfarliga eller inte. När man har köpt nya duschväggar eller annan inredning till badrummet kan det också vara klokt att läsa på om hur den reagerar vid en brand. Man bör givetvis också ha sunt förnuft. Släck levande ljus, håll koll på tändstickor och spraya inte brandfarliga vätskor mot en brännhet lampa. En brandvarnare hör också hemma i alla hushåll.