Minska brandrisken med rätt belysning

När det kommer till eld och bränder finns det många riskfaktorer i ett hem, men med rätt kunskap och förberedelser är det lätt att minimera risken att något ska hända. Här följer råd hur du kan tänka kring belysning för att göra risken för en brand så liten som möjligt.

Byt ut levande ljus mot trygga alternativ

Som de allra flesta vet är värmeljus en stor brandrisk, och varje år under de mörka månaderna inträffar många bränder som startar just på grund av värmeljus. Först och främst är de en levande ljuskälla, vilket i sig ökar risken. På grund av att de samtidigt är så små är det dock lätt att glömma dem där de står och sprider sitt mjuka sken. Med hängande gardiner eller husdjur i närheten, är tyvärr risken stor att de små ljusen orsakar stora bränder. En minst lika stor risk är att ställa flera värmeljus tätt tillsammans, då ljuslågorna lätt hakar tag i varandra och blir en enda enorm låga, som också lätt sprider sig till inredningen.

Det bästa du kan göra för att skapa den mysiga känslan och atmosfären, men på ett säkert sätt, är att använda elektriska ljuskällor. Det kanske inte låter så roligt, men idag finns en mängd olika varianter på marknaden som ger ett väldigt fint och naturligt sken. Du kan med fördel besöka Lampgallerian.se med sitt stora utbud av trygga och säkra alternativ till belysning för hemmets alla rum. LED-lampor, spotlights och andra typer av lampor och belysning hjälper dig att skapa precis den känsla du vill ha i ditt hem, speciellt nu inför de mörkare månaderna som sakta men säkert är på intåg.

Ett skifte värt att genomföra

När du har sett över belysningen i ditt hem och bytt ut riskfaktorerna mot tryggare alternativ kommer du se att det ofta är lättare gjort än vad du kanske trodde. Många älskar levande ljus men tryggheten som kommer av att veta att du slipper bekymra dig om brandrisken är ofta helt klart värt skiftet. Vackra ljus, om än elektriska, utplacerade på olika platser i ditt hem kan tillsammans med spotlights och annan riktad belysning till och med bli ännu bättre än de levande ljus du använde tidigare.