Rökning – en vanlig orsak till brand

Brandsäkerhet är en stor del av säkerhetsarbetet på många arbetsplatser, men även i hemmet är det viktigt att tänka på brandsäkerheten. För att undvika brand i hemmet kan man bland annat tänka på hur man röker då rökning är en vanlig orsak till att brand uppstår.

Rök inte i sängen

Det kan låta som en självklarhet, men för många rökare är det inte ovanligt att rökningen sker i sängen. Just sängrökning är en vanlig orsak till att en brand uppstår, antingen till följd av en felhanterad tändare, eller vid oaktsamhet med cigaretten. Att ligga och läsa tidningen i sängen samtidigt som man röker är som upplagt för att en brand ska uppstå. Det ska inte mycket till för att det ska börja brinna i det läget och det kan snabbt ta eld i både sängkläder och gardinerna i närheten. Att somna med en cigarett i handen är inte det sista man vill göra innan man dör.

Skaffa säkrare rutiner

Hur rökning hanteras är inte bara viktigt att ta hänsyn till i hemmet utan även på arbetsplatserna. Som nämnt tidigare är rökning en vanlig orsak till att brand uppstår. En glödande fimp som hanteras på ett oaktsamt sätt kan orsaka brand i papperskorgar, i torra grästuvor eller i en fåtölj. Att uppmärksamma personalen på hur fimpar och rökning ska hanteras kan vara en viktig del av säkerhetsarbetet på arbetsplatsen. Dock kan det vara bra att anlita professionell hjälp på området genom att ta hjälp av Briab. Då blir arbetsplatsen säkrare för alla.

Försök sluta röka

Det bästa sättet att undvika brand till följd av rökning är förstås att försöka sluta röka. Rökning är som bekant inte bra för hälsan, det kostar mycket pengar och kan som sagt innebära en ökad risk för brand. Om man vill försöka sluta röka finns det massor med hjälp att få. Utöver att anmäla sig till sluta röka linjen kan man ta hjälp av alla nikotinprodukter som finns på marknaden. Då får man sitt nikotinberoende tillfredsställt utan att hantera cigaretter. På apoteket finns olika nikotinprodukter att välja mellan, men e-cigaretter kan också vara ett alternativ om man vill behålla vanan av att röka. Oavsett om målet är att helt sluta med nikotinprodukter eller inte, är e-cigaretter ett mycket bättre alternativ till vanliga cigaretter, speciellt om man vill göra vad man kan för att öka brandsäkerheten.